صفحه‌اصلی تغذیه کنترل قند خون به کمک گیاه استویا

کنترل قند خون به کمک گیاه استویا

0
0
اشتراک‌گذاری

تعداد زیادی از مردم به دنبال جایگزینی سالم برای قند هستند. بدین منظور، گیاه استویا گزینه ای محبوبی به ویژه در میان افراد مبتلا به دیابت تبدیل شده است. مطالعات

نشان داده اند که این شیرین کننده طبیعی بدون کالری می تواند به کنترل سطح قند خون کمک کند، اگرچه چگونگی عمل آن تا کنون نامشخص بوده است.

تیمی از محققان انگلستان و بلژیک نشان داده اند که استویا پروتئینی به نامTRPM5، که با مرتبط حس چشایی است را فعال می کند. این پروتئین همچنین نقش مهمی در

ترشح هورمون انسولین پس از خوردن غذا ایفا می کند.

دکتر کونراد فیلیپارت (Koenraad Philippaert)، از گروه سلولی و مولکولی پزشکی در KU لوون (KU Leuven) بلژیک و همکارانش می گویند که یافته های آن ها می تواند

درهای جدیدی برای درمان دیابت نوع ۲  باز کند.

نتایج  این تحقیق به تازگی در مجله Nature Communications منتشر شده است.

استویا شیرین کننده ای است که از برگ گیاه استویا که بومی جنوب امریکا بدست می آید.

استویا حدود ۲۰۰ تا ۴۰۰ برابر شیرین تر از قند است و اغلب به عنوان جایگزین قند در نوشابه های رژیمی، آب نبات، ماست، دسر، و دیگر مواد غذایی و نوشیدنی ها

استفاده می شود.
مصرف شیرین کننده های گیاهی اصولا برای افراد مبتلا به دیابت در حد اعتدال در نظر گرفته می شود و پژوهش های قبلی نشان داده است که استویا حتی ممکن است به

کنترل سطح قند خون نیز کمک کند. هرچند که مکانیسم اثر مثبت استویا  بر روی سطح قند خون به خوبی درک نشده است، نتایج بدست آمده از تحقیقات جدید دکتر فیلپارت

و همکارانش در این زمینه اطلاعات مفیدی ارائه کرده است.

در آزمایش های کشت سلولی، محققان دریافتند که استویا پروتئین TRPM5 را فعال می کند، این پروتئین مسئول درک طعم شیرین، تلخ و گس است.

دکتر فیلپارت  در این باره می گوید: ” طعم استویا توسط ترکیبی به نام steviol  که در آن وجود دارد  بیشتر شده و  ترشح پروتئین TRPM5 نیز افزایش می دهد. وجود این

ترکیب عطر و طعم بسیار شیرین استویا را توضیح می دهد.”

علاوه بر این، پروتئین TRPM5 منجر به تحریک سلولهای بتا پانکراس،که در ترشح انسولین پس از مصرف مواد غذایی نقش دارند می شود و به این طریق به تنظیم سطح

قند خون و جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع ۲ کمک می کنند.

دیابت نوع ۲ شرایطی است که پانکراس قادر به تولید انسولین کافی نمی باشد و یا بدن نمی تواند به طور موثر از هورمون استفاده کند. رژیم غذایی ناسالم یکی از شایع

ترین علل دیابت نوع ۲ می باشد.
محققان برای تأیید نقش استویا در تحریک پروتئین  TRPM5، آزمایشاتی را بر روی موش ها طراحی کردند. در این آزمایش، موش ها به منظور ابتلا به دیابت نوع ۲ در طی

یک دوره طولانی تحت رژیم غذایی پرچرب قرار گرفتند.

با این حال، زمانی که رژیم غذایی با چربی بالا با دوز روزانه از stevioside – یک ترکیب فعال استویا – همراه شد محققان دریافتند که دیابت نوع ۲ در موش ها مشاهده نشد.

البته این موضوع در  موش هایی که فاقد پروتئین TRPM5 بودند، صادق نیست.

 پروفسور رودی ونکنز (Rudi Vennekens) ، از گروه سلولی و مولکولی پزشکی در KU Leuven و همکار این تحقیق می گوید: نتایج نشان می دهد که محافظت در برابر

سطح قند خون بالا و دیابت به علت تحریک پروتئین TRPM5 با ترکیبات استویا است.”

محققان معتقدند که یافته های آن ها ممکن است به ایجاد استراتژی های جدید برای درمان و یا حتی پیشگیری از دیابت نوع ۲ شود. اگر چه آنها یادآور می شوند که برای

استفاده بالینی از این گیاه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.

مترجم: مهسا امام پور

لینک منبع

 

 

ارسال پاسخ

لطفا نظر خود را وارد کنیپ
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.