خانه اخبار بیست و سوم آبان ماه، روز جهانی دیابت

بیست و سوم آبان ماه، روز جهانی دیابت

135
0

با توجه به آمار رو به رشد دیابت در جوامع بشری، سازمان بهداشت جهانی و فدراسیون بین المللی دیابت، در سال ۱۹۹۱م. روز ۱۴ نوامبر (۲۳ آبان) را به عنوان روز جهانی دیابت نام‌گذاری کرد. این روز توسط سازمان ملل متحد به عنوان یک روز رسمی در تقویم جهانی به ثبت رسیده است. از این روی بر آن شدیم تا در هفته دیابت با دکتر عبدالرضا معادی مدیر طرح «هزار و صد مطب دیابتی» بنیاد امور بیماری های خاص گفتگویی داشته باشیم تا در ضمن این گفتگو عملکرد بنیاد را در این زمینه جویا شویم.

️آقای دکتر معادی در ابتدا راجع به طرح هزار و صد مطب دیابتی بفرمائید؛ از چه زمانی این طرح آغاز شد و برنامه های آن چه بود؟

یکی از اقدامات شایسته بنیاد، برنامه مطب های دیابتی بوده که از سال ۱۳۹۴ اجرا شد. این برنامه با عنایت به قانون بیمه ها در دیابت که جمع کثیری از افراد دیابتی به مراکز درمانی آگاه و آموزش دیده در حوزه دیابت دسترسی ندارند طراحی گردید و از آن زمان با همکاری پژوهش‌گاه غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران آموزش پزشکان با هدایت و برنامه ریزی بنیاد امور بیماری های خاص انجام شده است و در حال حاضر قریب به ۵۰۰ پزشک عمومی مطب‌دار در بخش خصوصی آموزش های لازم را دیده اند و در گروه پزشکان هزار و صد مطب دیابتی فعالیت می‌کنند. البته قرار بود تا سال ۱۴۰۴ این تعداد به ۱۱۰۰ مطب برسد منتهی به دلیل بروز کووید و متوقف شدن آموزش های حضوری با توجه به اینکه این پزشکان باید آموزش های کلینیکی هم ببیند عملاً وقفه ایی در روند اجرا کار صورت گرفت ولی در حال حاضر، آموزش به پزشکان به صورت مرتب انجام می شود.

️این پزشکان چه اقداماتی در زمینه دیابت انجام می دهند؟

پزشکانی که عضو این گروه هستند علاوه بر آموزش بیماران در برنامه های غربالگری بنیاد امور بیماری های خاص شرکت می کنند و تقریباً سالانه حدود ده هزار نفر به صورت تصادفی در پارک ها، دانشگاه‌ها، ایستگاه‌های مترو و نمایشگاه‌ها مورد ارزیابی و غربال‌گری قرار می گیرند و به این صورت که فرد ابتدا به سوالاتی که در زمینه دیابت تهیه شده پاسخ می دهد و بعد از آن تست قند خون گرفته می شود در همان‌جا پزشک حضور دارد و آموزش های لازم در زمینه بیماری دیابت بیان می شود و اگر نیاز باشد نسخه نویسی و ارجاع به مراکز درمانی انجام می گیرد.

️چه ساز و کار لازمی برای به روز شدن دانش پزشکان هزار و صد مطب وجود دارد؟

در برنامه هزار و صد مطب دیابتی آموزش دوره ایی و مکرر پزشکان هست که این پزشکان به صورت سه ماه یک بار، یا فصلی در یک برنامه تخصصی در زمینه دیابت مثلا دیابت بارداری، دیابت و کلیه، دیابت و بیماری های قلبی و سلامت روان، همچنین سلامت دهان و دندان در بیماران دیابتی و امثال آن شرکت می کنند و به طور مرتب آموزش های لازم را می بینند؛ اخیراً هم به مناسبت هفته دیابت برنامه آموزشی تحت عنوان «تکنولوژی در مدیریت دیابت» برگزار شده که تعدادی از این پزشکان با تکنولوژی های نوینی که برای مدیریت دیابت در تصمیم‌گیری ها و مراقبت بیمار نقش دارد، شرکت کرده اند و در عین حال بنیاد امور بیماری‌های خاص و به طبع آن برنامه هزار و یک مطب دیابتی در چند برنامه آموزشی که در هفته دیابت در سطح کشور برگزار می شود مشارکت دارند و پزشکان عضو این برنامه هم حضور پیدا می کنند و آموزش های لازم را می بینند.

️چند سال است توجه به بحث سلامت دهان و دندان در بیماران دیابتی مطرح است با توجه به تخصص شما در این زمینه، بنیاد امور بیماری های خاص چه فعالیت هایی در این مورد داشته؟

همان‌طور که استحضار دارید در پروتکل های درمانی دیابت، عوارضی مثل چشم، قلب، کلیه، اعصاب محیطی و عروق محیطی به عنوان عوارض اصلی شناخته می شوند. در طی سال های گذشته توجه به سلامت دهان و دندان به عنوان عارضه ششم مورد توجه قرار گرفته است. بنیاد امور بیماری های خاص در این زمینه سه رویکرد دارد اول، آشنایی با پزشکان دیابتولوژیست در زمینه سلامت دهان و دندان و نقش دیابت در آن. دوم، رویکرد آموزش دندانپزشکان در قالب پانل های آموزشی که همزمان با کنگره سالانه تاکنون بیش از ده پانل آموزشی در طول چند سال گذشته برگزار شده و عملا دندانپزشکان با بیماری دیابت و عوارض آن در محیط دهان آشنا می شوند و همچنین مراقبت های لازم که بایستی از یک بیمار دیابتی در محیط دندان‌پزشکی صورت بگیرد. رویکرد سوم آگاه سازی افراد دیابتی درباره سلامت دهان و دندان است که به صورت بروشور و کلیپ های آموزشی ساخته و در اختیار بیماران قرار می گیرد.

️در مورد کلیپ های آموزشی گفتید، آیا به غیر از مسئله بهداشت دهان و دندان از عوارض دیگر این بیماری هم کلیپ یا ویدئو آموزشی ساخته شده یا خیر؟

بله انجام شده، بنیاد امور بیماری های خاص برای بالا بردن دانش افراد مبتلا به دیابت پویش ویدئویی در زمینه تغذیه، ورزش، سلامت روان و درمان های نوینی که می تواند تاثیر گذار باشد، ترتیب داده است. سال گذشته این پویش برگزار شد و پزشکان عضو هزار و صد مطب دیابتی ویدئو کوتاهی با این رویکرد طراحی کردند و آن در فضای مجازی و برای اجتماع پخش شد و برگزیدگان این پویش ویدئویی جایزه ای دریافت کردند.امسال همزمان با هفته دیابت این اقدام، صورت گرفته و فراخوانی در بین پزشکان هزار و صد مطب انجام شده است و ویدئوهایی در فضای مجازی و سایت بنیاد به نمایش گذاشته خواهد شد و بهترین ویدئو که بیشترین بازدید را داشته باشد و اثر بخشی بیشتری در سبک زندگی و رفتار افراد دیابتی دارد، به عنوان برگزیده، انتخاب و جوایزی به آنان اهداء می شود. همچنین در کنگره دندانپزشکی که ششم تا نهم آذر ماه است هم چنین پویشی خواهیم داشت.

/انتهای پیام

بنیاد امور بیماری های خاص

@cffsd

پاسخ ترک

Please enter your comment!
Please enter your name here